Programma 4: Een vitale samenleving, iedereen doet mee
Doelstellingen en inzet 2022
Participatie werk
Doelstellingen 2022
We verhogen de uitstroom van inwoners uit de uitkering met 5% ten opzichte van met Zutphen vergelijkbare gemeenten volgens Divosa benchmark.
Inzet 2022
Uitstroombevordering
Afgelopen jaar realiseerde Zutphen ten opzichte van andere gemeenten een hogere, procentuele uitstroom, namelijk 2,7% ten opzichte van de benchmark van 2,4% (bron: Divosa benchmark 2022). Wel daalde de uitstroom in concrete aantallen: in 2022 werden 402 dossiers beëindigd, 70 dossiers minder dan in 2021. De uitstroom werd voornamelijk veroorzaakt door overlijden en verhuizingen van bijstandsgerechtigden en in mindere mate door uitstroom naar werk en/of onderwijs. Het aandeel inwoners met een lange uitkeringsduur neemt toe. Gemiddeld verblijft een bijstandsgerechtigde in Zutphen 76 maanden in de uitkering, terwijl dit landelijk gezien 70 maanden is.
We constateerden dat inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen de afgelopen jaren onvoldoende zijn gesproken. Het is sinds 2018 namelijk niet langer een wettelijke verplichting voor de gemeente om in het kader van de Participatiewet heronderzoeken uit te voeren. Onder druk van bezuinigingen is daarom de afgelopen jaren het aantal contactmomenten met bijstandsgerechtigden teruggebracht, en is de inkomensgrens voor minimaregelingen afgeschaald naar 110%. Hierdoor hebben we de actuele persoonlijke situatie, talenten en mogelijkheden tot participatie van onze bijstandsgerechtigden niet altijd (goed) in beeld. Inwoners krijgen niet de ondersteuning die zij nodig hebben en het risico op een langere verblijfsduur in de bijstand wordt in de hand gewerkt. We willen werken aan het herstellen van het contact met inwoners. Dit gaan we de komende jaren verder oppakken met het project Inwoner in Beeld. Ook hebben we de inkomensgrens verhoogd naar 120% (zie minimabeleid)
GelreWerkt! Re-integratie en participatie
Inwoners met een kortere afstand tot de arbeidsmarkt krijgen begeleiding van GelreWerkt!. Het aantal mensen met begeleiding (behalve uitkeringsgerechtigden ook inwoners met een loonkostensubsidie, medewerkers Wet sociale werkvoorziening (Wsw-ers) en werkzoekenden), nam met 13% toe (van 814 personen naar 923 personen) ten opzichte van 2021.
Gaat het om ondersteuning van bijstandsgerechtigden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt waarbij het doel vooralsnog maatschappelijke participatie is, dan bleef Zutphen achter in vergelijking met andere gemeenten. In Zutphen kreeg 19% van de inwoners (met een voorziening) ondersteuning met dit doel; landelijk was dit 28%.
We streven naar loon naar werken voor onze Wsw-medewerkers. De totale detacheringsopbrengsten van de Wsw-medewerkers voor het jaar 2022 komen uit op €1.511.189, een verhoging ten opzichte van 2021 (€1.293.874).
Het sociaal ontwikkelbedrijf voor Zutphen is van start gegaan, bestaande uit een fysieke locatie ‘De Opmars’ en een netwerkorganisatie Zutphens Ontwikkel Netwerk (ZON). Het ontwikkelbedrijf is er voor die mensen die ondersteuning nodig hebben om te (her)starten op de arbeidsmarkt. De Opmars biedt naast begeleiding, training en scholing ook werk in een beschermde werkomgeving (beschut werk) en arbeidsmatige dagbesteding. In ZON bundelen ondernemers, werkgevers, scholen en gemeente de krachten om het individuele ontwikkelpad van de inwoner centraal te zetten en belemmeringen weg te nemen door elkaars aanbod en expertise (ontschot en met gesloten beurzen) ter beschikking te stellen.
Deze pagina is gebouwd op 06/08/2023 14:55:48 met de export van 06/08/2023 14:47:44