Preventie jeugd
Doelstellingen 2022
- Versterking van de pedagogische samenleving waardoor meer kinderen evenwichtig opgroeien.
- Doorlopende lijn voor opvoed- en opgroeiondersteuning met als doel minder kinderen die geïndiceerde jeugdhulp nodig hebben.
- Daling aantal voortijdig schoolverlaters en minder jeugdwerkloosheid.
Inzet 2022
Versterken pedagogisch klimaat
Samen met de scholen hebben we ingezet op het versterken van het pedagogisch klimaat op scholen, met ouders en de gemeenschap. De financiering vanuit het landelijke meerjaren corona herstelprogramma (Nationaal Programma Onderwijs) hielp om dit extra aan te jagen.
Er is gekozen voor vier thema’s:
- Jeugdhulp in de school (JIS)
Door de inzet van een jeugdhulpverlener in de scholen voorkomen we gedrags- en psychische problematiek bij kinderen. De pilotperiode ‘jeugdhulp in regulier basisonderwijs’ (5 scholen, 2020-2022) is verlengd t/m 2023 en met 5 extra basisscholen uitgebreid. In 2023 wordt deze pilot geëvalueerd en geborgd. - Jongerenwerk
Er is een extra impuls gegeven aan preventief jongerenwerk. Door jongerenstraatcoaches zijn activiteiten georganiseerd en is overlast voorkomen. Samen met jongeren is nagedacht over het gewenste aanbod, een menukaart en een campagne.
Ook de scholen voor Voortgezet Onderwijs (VO) hebben actief ingezet op jongerenwerk, met financiering vanuit Ferm (www.ferm-s3h.nl). In 2023 wordt verder vorm gegeven aan de verbinding tussen jongerenwerk op straat en jongerenwerk in het VO. - Lezen en leesvaardigheid
De inzet van een leesmediacoach is mede gefinancierd en er is een communicatiecampagne opgezet. Samen met de betrokken organisaties is een projectplan voor een brede taalaanpak opgesteld waar in de komende jaren concreet uitvoering aan wordt gegeven. - Welzijn en welbevinden
Ook de sport- en cultuursector is aangehaakt. Daarmee voeren we een verkenning uit van (de ’witte vlekken’ in) het aanbod voor jeugd.
Opvoed- en opgroeiondersteuning
Samen met onze partners geven we uitvoering aan ons preventieplan. Belangrijke projecten waren:
- Kansrijke start: Integraal plan eerste 1000 dagen van een kind
27 partijen werken samen aan een ‘kansrijke start’. In dat kader zijn leerbijeenkomsten voor professionals georganiseerd over de thema’s laaggeletterdheid, stressreductie en gezonde leefstijl en is een nieuwsbrief uitgebracht. - Kind en scheiding
Het actieplan is in 2022 uitgerold met als doelen het voorkomen van echtscheiding en/of de effecten op de kinderen te verminderen:- Realisatie van een relatiespreekuur en vergoeding voor relatietherapie.
- Coaching Kinderen In Echtscheidings Situaties (KIES).
- Buddy programma Villa Pinedo.
- Training jeugdconsulenten omgaan met complexe echtscheiding.
Voorkomen voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid
Het nieuwe coalitieakkoord heeft geleid tot meer aandacht voor de verbinding tussen vakonderwijs en arbeidsmarkt. Dit is zowel een regionale als een lokale opgave. Het heeft geleid tot:
- een leernetwerk met het Middelbaar beroepsonderwijs (MBO) vanuit de regio Stedendriehoek voor de verbinding tussen werk, onderwijs en zorg;
- de pilot ‘brede RMC-adviseur’ is ingezet op MBO Aventus voor extra begeleiding;
- versterking van de subregionale samenwerking tussen Lochem en Zutphen door de uitvoerende taken voor het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten (RMC) vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst.
- Intern is gewerkt aan de doorontwikkeling van team Leerplicht en RMC.
Van maatwerk naar voorliggende voorzieningen
Meerdere geïndiceerde zorgvormen zijn omgezet naar een algemene vrij toegankelijke voorziening:
- De pilots voor de inzet van een jeugdhulpverlener in het speciaal (basis)onderwijs zijn verlengd tot en met december 2023. Voor zowel leerlingen als docenten levert dit veel meer rust op in de school. In 2023 wordt een voorstel uitgewerkt voor duurzame inbedding van deze projecten.
- Er is een tweede Buitenschoolse opvang plus (BSO+) gerealiseerd voor de opvang van kinderen die een extra ondersteuningsbehoefte hebben. In 2022 hebben 21 kinderen van BSO+ gebruik gemaakt.
- Ook het ‘actieplan kind en scheiding’ voorkomt en vervangt individuele jeugdhulpindicaties.