Programma 4: Een vitale samenleving, iedereen doet mee

Doelstellingen en inzet 2022

Doelstellingen en inzet 2022

Inleiding

Het jaar 2022 was een meer dan bijzonder jaar voor het sociaal domein. Aan het begin van het jaar waren er nog strenge maatregelen vanwege de corona pandemie. Er is daarom volop ingezet om, samen met inwoners en organisaties, eenzaamheid te voorkomen, noodopvang voor kinderen te realiseren en activiteiten voor jongeren te organiseren. Daarna ontstond een nieuwe crisis door de oorlog in de Oekraïne, waarbij we vluchtelingen hebben ondersteund met leefgeld, onderwijs en huisvesting. In het najaar werd dit gevolgd door sterk stijgende kosten van energie en levensonderhoud. We hebben financiële en materiële hulp geboden om te voorkomen dat huishoudens onder het bestaansminimum zouden raken.
Tegelijkertijd hebben de drie domeinen Participatie, Welzijn en Jeugd nauw samengewerkt om de ambities in programma 4 waar te maken. In het kader van het nieuwe coalitieakkoord is het beleid opnieuw onder de loep genomen en vertaald in de programmabegroting 2023.
Hierna volgen de belangrijkste resultaten in 2022 van de integrale opgaven en daarna per domein.

Integrale opgaven

Een sterke inclusieve samenleving

In Zutphen mag je zijn wie je bent. En houden van wie je wilt. Met respect voor elkaar. In 2022 is in het kader van het Regenboogbeleid ingezet op jongeren en onderwijs, zoals activiteiten voor de jongere LHBTIQ+ doelgroep en de aanschaf en verspreiding van lesmateriaal en regenboogvlaggen.
Het sociale en fysieke domein hebben samen een integraal wijkontwikkelingsplan voor het Waterkwartier ontwikkeld waarin de dynamiek van de wijk en initiatieven van inwoners centraal staan. Hierdoor is intensieve samenwerking van maatschappelijke organisaties en inwoners tot stand gekomen.  Deze manier van werken is eind van het jaar ook geïmplementeerd bij de maatregelen in het kader van de energiecrisis, zoals het organiseren van warme maaltijden op verschillende plekken in stad en dorp.  

Krachtig Zutphen

Hiermee investeren we in het versterken van de sociaaleconomische veerkracht van de wijk Waterkwartier en benutten we de duurzaamheidssopgaven voor het activeren van wijkbewoners.
Binnen de pilot ’wijkgericht werken aan talentontwikkeling’ lopen verschillende projecten met als doel de sociale, economische en maatschappelijke zelfstandigheid en zelfredzaamheid van inwoners te vergroten. De volgende projecten vallen onder deze pilot (aantallen 31 december 2022):

  • Vliegwiel Waterkwartier, waarin 274 inwoners in de bijstand zijn gesproken, waarvan 39 worden begeleid naar werk en 27 naar (wijk)activiteit (met Stichting Perspectief Zutphen);
  • Bewoners in de lead, waarin 16 inwoners zijn begeleid naar werk (met de Werkmakers);
  • Kennisdelen (met Hogeschool Saxion).

Investeringsprogramma transformatie sociaal domein

Het in 2021 vastgestelde Investeringsprogramma Transformatie Sociaal Domein is in 2022 afgerond. Dit programma heeft integraal werken aangejaagd door te investeren in het versnellen van preventief werken en door een kwaliteitsimpuls voor de dienstverlening aan inwoners. Concrete maatregelen waren:

  • het versterken van doorbraakmethode, waarin wordt gezocht naar de flexibele ruimte binnen de verschillende wetten en beleidskaders om tot oplossingen te komen;
  • een actieplan voor de ondersteuning van jongeren bij overgang van 18- naar 18+;
  • de start van gekantelde dagbesteding in de wijk;
  • een aanpak voor kinderen en echtscheidingssituaties;
  • de start van het Zutphens Ontwikkel Netwerk, waarin zorgaanbieders, scholen, werkgevers en gemeente elkaars aanbod en expertise (ontschot) ter beschikking stellen ten behoeve van de activatie van inwoners met grote ondersteuningsbehoefte;
  • een plan voor kwaliteitsborging binnen het sociaal domein dat de teams handvaten geeft om de dienstverlening te verbeteren.
Deze pagina is gebouwd op 06/08/2023 14:55:48 met de export van 06/08/2023 14:47:44