Programma 5: Aantrekkelijke stad, met een sterke economie

Doelstellingen en inzet 2022

Archeologie

Doelstellingen 2022

  • Het rijke archeologische erfgoed is goed (wettelijk) beschermd en beheerd.
  • Het Verhaal van Zutphen is breed bekend en gebruikt ten bate van de stad voor (nieuwe) inwoners en bezoekers.
  • Doorontwikkeling van team archeologie als kenniscentrum voor de wijde regio.

Inzet 2022

Archeologische erfgoed is goed (wettelijk) beschermd en beheerd

Dit is als wettelijke taak conform uitgevoerd. Er zijn geen beperkingen geweest.

  • Beschermen archeologisch erfgoed in de ruimtelijke ordening.
    De archeologische waardenkaart, basisdocument voor de planologische bescherming in bestemmingsplannen en (straks) omgevingsplannen, is geactualiseerd en verbeterd.
  • Alle vergunningaanvragen op planologisch beschermde terreinen zijn op archeologische consequenties beoordeeld. Dat resulteerde in een groot aantal bureau- en vooronderzoeken. In acht zaken werd besloten om een vorm van archeologisch gravend onderzoek uit te voeren.   
  • Continueren archeologisch onderzoek:  veldwerk, uitwerking, rapportage, conservering en deponering
    In 2022 zijn acht opgravingen en begeleidingen in de gemeente Zutphen uitgevoerd en gerapporteerd, waaronder de grootste in de Halvemaanstraat. Van de opgravingen zijn die van de rioolvervanging Warnsveld, de herinrichting Deventerweg, de herinrichting IJsselkade fase 2 en de opgraving Lunette-eiland het vermelden waard. Alle afgeronde onderzoeken zijn fysiek en digitaal gedeponeerd.
  • De externe audit voor het certificaat BRL SIKB 4000, een gravend onderzoek, is zonder kritische afwijkingen afgerond.
  • Inpassen van erfgoedrelicten bij ruimtelijke plannen: erfgoedschatkist als inspiratie voor de stad van de toekomst
    Er is meegewerkt aan de omgevingsvisie, de gebiedsvisies Klein Vaticaan en Polsbroek, uitwerking ruimtelijke inrichting van Linie van Hooff, Lunette-eiland, Noorderhaven, herstel stadsmuur-relict aan de Isendoornstraat.

Voorbereidingen zijn getroffen tot de aanwijzing van het Spanjaardsveld als gemeentelijk archeologisch monument conform collegebesluit van 17 januari 2023.

  • Beheer van opgegraven vondsten en informatie
    In het fysieke depot van bodemvondsten zijn 16 dozen van diverse opgravingen gedeponeerd. We hebben 4528 records van vondsten ingevoerd in de gemeentelijke database in 2022, waardoor er nu een totaal is van 131.964 records. Er zijn nauwelijks achterstanden.
  • Het hele jaar door zijn vier vrijwillige specialisten bezig geweest met het conserveren van kwetsbaar vondstmateriaal. Drie vrijwilligers voerden restauraties uit aan objecten van keramiek en glas.
  • In samenwerking met het Regionaal Archief zijn tussen 2018 en 2022 ongeveer 25.000 analoge dia’s van oud onderzoek gedigitaliseerd. Het wettelijk verplichte deponeren van onderzoek (digitale data) in het e-depot was in 2022 vrijwel up-to-date.
  • Het archeologisch depot kocht voor € 5250 een belangrijke 17 e -eeuwse muntschat aan, gevonden in 1985 in Laarstraat 83 te Zutphen. De schat is in het Zutphens Stedelijk Museum geëxposeerd.

Uitdragen van het ‘verhaal van Zutphen’ naar de samenleving

Er zijn in 2022 veel activiteiten ontplooid. Het varieert van publieksactiviteiten, exposities en publicaties tot multimedia, waarbij het verhaal van Zutphen en het jaarthema ‘1572’ zo breed mogelijk is uitgedragen.

  • In het kader van het themajaar ‘1572’ De Geboorte van Nederland zijn diverse bruiklenen verstrekt aan de exposities in de Nieuwstadskerk, Burgerzaal en Walburgiskerk, Museum de Roode Toren te Doesburg en aan de gemeente Berkelland. Er is medewerking verleend aan de Zutphense en Achterhoekse exposities van De Geboorte van Nederland.
  • Op 15 oktober is een zeer succesvolle publieksopgraving uitgevoerd op het Spanjaardsveld naar de resten van de barbacane voor de Nieuwstadspoort. Honderden mensen namen deel.
  • De archeohotspot is vier maal ingezet bij publieksdagen in de gemeente Zutphen, op de Deventerweg, bij de archeologiedag en -in gewijzigde vorm- bij de publieksopgraving op 15 oktober.
  • De Archeologiedag in samenwerking met Musea Zutphen trok veel bezoekers, met rondleidingen door de werkruimten en activiteiten voor jong en oud.
  • Circa 45 kinderen uit de wijde regio namen deel aan een archeologiethemadag van de jeugduniversiteit.
  • Naast de reguliere cursussen Zutphenkunde is er wederom een cursus Zutphenkunde voor ambtenaren verzorgd.

Doorontwikkeling van team archeologie als kenniscentrum voor de wijde regio

De DVO-activiteiten (ODA, gemeente Doesburg) zijn voortgezet. Er is een begin gemaakt om ook opgravingen buiten Zutphen en Doesburg te kunnen verrichten. Tevens zijn voor diverse gemeenten opdrachten uitgevoerd.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2023 14:55:48 met de export van 06/08/2023 14:47:44