Zutphen is een dicht bebouwd stedelijk gebied in een groene omgeving, met een unieke historische binnenstad, direct gelegen aan de IJssel en diverse infrastructuur door of nabij het stedelijk gebied. We gaan spaarzaam om met onze ruimte en gebouwde omgeving. Bij toevoegingen staat kwaliteit voorop en hanteren we de compacte stad als uitgangspunt.
Bij herontwikkeling of nieuwbouw kijken we goed naar de mogelijkheden van bestaande gebouwen en stedelijke ruimte.
Per 1 juli 2022 treedt de Omgevingswet in werking. De wet eist van de gemeente de tijdige afhandeling van vergunningaanvragen en de aansluiting op de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet
De nieuwe Omgevingsvisie geeft het kader voor de ontwikkelrichting tot 2040.
Inzet 2022
We streven naar verdichting in de bestaande stad, rekening houdende met bestaande kwaliteiten. Dit leidt tot veel initiatieven binnen de gebouwde omgeving, inclusief de binnenstad. Er wordt beperkt ingezet op uitbreiding aan de bestaande stad (De Hoven en Leesten) waarbij de bestaande (groene) kwaliteiten uitgangspunt voor kwaliteit zijn.
Er is extra ingezet op functieverandering in bestaande gebouwen, onder andere aan de Piet Heinstraat is (tijdelijke) woningbouw in een kantoorgebouw gerealiseerd. Ook zijn verkenningen voor flexwonen opgestart.
Er is in 2022 gestart met een gestructureerde werkwijze rondom particuliere initiatieven. Door uitstel van de invoering van de Omgevingswet ontstaat de mogelijkheid om in 2023 een eerste doorontwikkeling plaats te laten vinden.
De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2024. Dit geeft de mogelijkheid om invoering van de diverse processen, beleid en regelgeving met iets meer rust, meer oefening en verbetering te doen. Zo zijn de werkprocessen voor ruimtelijke initiatieven en vergunningverlening en handhaving opgestart in 2022, en worden ze in 2023 verder verbeterd.
Er is in processen, projecten en in beleidstrajecten meer nadruk gelegd op integrale afweging. Als voorbeeld in de ruimtelijke initiatieven en in het Omgevingsvisietraject worden naast de ruimtelijke economische afwegingen ook de sociale aspecten meegenomen.
Het opstellen van de Omgevingsvisie is een zorgvuldig proces wat veel ruimte en tijd vraagt voor participatie. Mede hierdoor zal dit proces nog heel 2023 doorgaan en wordt een vaststelling in 2024 verwacht.
Deze pagina is gebouwd op 06/08/2023 14:55:48 met de export van 06/08/2023 14:47:44