Programma 3: Duurzame leefomgeving

Doelstellingen en inzet 2022

Groen, water en klimaatadaptatie

Doelstellingen 2022

  • We zetten in op een klimaatadaptieve, waterrobuuste ruimtelijke inrichting. Onze ruimtelijke inrichting nodigt uit voor recreatief gebruik, is veilig, goed verlicht en toegankelijk.
  • We beheren het grond-, hemel- en oppervlaktewater doelmatig. We richten onze openbare ruimte en leefomgeving zo in dat het bestand is tegen veranderingen in het klimaat. Denk daarbij aan heftigere buien, langdurige perioden van droogte en laag water, en ecologische verrijking van soorten.
  • Meer openbaar groen draagt hieraan bij en aan de leefbaarheid en beleving van de openbare ruimte en aan de (stads)natuur van de gemeente. We zorgen voor een veilige, ecologische en natuurinclusieve groene ruimte.
  • We sturen in samenhang op de gevolgen van klimaatverandering en zoeken daarover de verbinding met inwoners en betrokken organisaties.

Inzet 2022

Op basis van onze Groenatlas, ons Bomenbeleidsplan en Visie Vesting van de Toekomst zijn in 2022 een aantal mooie projecten gerealiseerd, waarbij in totaal 370 bomen en 1.970 m2 bosplantsoen is aangeplant in de volgende projecten:

  • In samenspraak met bewoners en het Waterschap zijn de bomen langs de Badhuisweg/Vispoortstraat vervangen binnen de waterkerende constructie van de IJssel.
  • In samenspraak met omwonenden is een vrijliggend voetpad langs de Vispoortgracht aangelegd met de groene omzoming van diverse soorten bomen en kruiden. Dit vormt een (deel van de) logische en aantrekkelijke looproute naar de Binnenstad.
  • In samenspraak met omwonenden zijn de bomen langs de Martinetsingel vervangen en is de wandeling langs de Martinetsingel en Bleek aantrekkelijk en klimaatadaptief gemaakt. Dit hebben we bereikt door het afkoppelen van de rijbaan en het aanbrengen van een bomenlaan (beschaduwing van het wandelpad); zo bieden we een historische beleving aan inwoners en bezoekers.
  • In samenspraak met omwonenden zijn de bomen langs het Leestensepad in Warnsveld vervangen, er zijn veel bomen extra aangeplant en is de omgeving klimaatadaptief ingericht.
  • Daarnaast zijn op diverse locaties in Warnsveld en Zutphen extra bomen aangeplant zoals aan de Kerkhofweg, Mini-arboretum aan het Havepad, Rieteiland en Leestensepad.
  • Bij herinrichtingen, reconstructies en uitbreidingslocaties (bijvoorbeeld Schupstoel, Deventerweg, de Bolle enk en Helbergen II) richten we de openbare ruimte klimaatadaptief in. Dit betekent dat we kiezen voor een grote diversiteit in soorten beplanting die klimaatbestendig is en een grote meerwaarde biedt voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. We leggen plantvakken verdiept aan en koppelen de verharding af om het regenwater in de plantvakken te infiltreren. Daar waar mogelijk halen we verharding weg en gebruiken we waterdoorlatende bestrating.
  • Samen met onze partners en stakeholders, zoals bijvoorbeeld de Bomenstichting, Zutphen Energie, de Werkmakers en woningbouwcorporaties, maken we onze inwoners bewust van het belang van een gezonde leefomgeving. We leveren een bijdrage door inwoners te informeren, te stimuleren en faciliteren om hun tuinen en directe leefomgeving te vergroenen. Dit resulteert in een toename van het aantal initiatieven in onze openbare ruimte
  • De leefomgeving van Zutphen is, op enkele plekken na, relatief goed ingericht op meer neerslag. Het watersysteem is geoptimaliseerd waardoor meer water ingelaten kan worden om de waterkwaliteit te verbeteren.
    In en rondom Zutphen spelen met name verdroging en lagere grondwaterstanden. In Aanpak Droogte Achterhoek is onderzocht welke mogelijke droogtemaatregelen genomen kunnen worden voor het landelijk en stedelijk gebied. Verdere verdieping volgt in 2023.
    Samen met de waterschappen werken we aan een ecologische en klimaatadaptieve inrichting van het landelijk gebied, de bebouwde omgeving en de uiterwaarden. De omgeving om in te leven en te werken willen we gezond houden.
  • We formuleren een programma Klimaatadaptatie (inclusief uitvoeringsagenda, financiële dekking en prioriteiten) om samen met inwoners, organisaties en bedrijven in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering voor een duurzaam aantrekkelijke leefomgeving. We doen dat op basis van de stresstesten, risicodialoog, lopende projecten en koppelkansen. In 2023 krijgt dit een vervolg.
  • De werkvoorbereiding en aanbesteding van diverse projecten heeft dit najaar plaatsgevonden in voorbereiding op de uitvoering in het komend jaar. Dit gaat om een aantal bewonersinitiatieven zoals Linie van Hooff/Genestetplein, Hamerplaats, Warnsveldsewegkwartier, Hoornwerk, vergroenen Noorderhaven en groene dorpsrand De Teuge. En ook om grote inbreidings- en herinrichtingsprojecten als Helbergen II en Weg naar Voorst. Deze projecten zullen in 2023 in uitvoering komen.
Deze pagina is gebouwd op 06/08/2023 14:55:48 met de export van 06/08/2023 14:47:44